Katholieke Kerk


Om je bij de Katholieke Kerk uit te schrijven, zul je een paar stappen moeten doorlopen. Hoewel er een landelijke ledenadministratie is, word je geacht contact op te nemen met je lokale parochie met het verzoek je uit de administratie te halen. Deze parochie zal dit weer doorgeven aan de landelijke ledenadministratie.

Stappenplan:

  1.  Zoek je plaatselijke parochie op door op de volgende site je postcode in te geven: http://www.zoekparochie.nl
  2. Schrijf je plaatselijke parochie een brief waarin je vraagt om je uit te schrijven. Een voorbeeldbrief als PDF vind je bij Rooms Katholieke  ledenadministratie (kopie).
  3. Volgens opgave van het Rooms Katholieke Bureau voor de ledenadministratie verzorgt de parochie “tevens de afmelding bij uw doopparochie, RK Ledenbureau, Sila en de gemeente”, maar het kan geen kwaad deze zelf ook nog een bericht te sturen. Hier vind je meer uitleg over het SILA en hoe je die email stuurt.

Het kan zijn dat de plaatselijke parochie een brief schrijft en je uitnodigt voor een gesprek. Dit gesprek heeft natuurlijk als doel je over te halen om tóch bij de kerk ingeschreven te blijven. Je bent niet verplicht om op gesprek te komen, of dit gesprek te voeren. Ook als je niet reageert op deze brief, is de de kerk wettelijk verplicht om je uit de administratie te verwijderen.*
Meer veelvoorkomende problemen vindt u hier.

 

Nadere informatie over het uitschrijven bij de Katholieke Kerk vind je hier en hier.

*) De Katholieke Kerk hanteert zelf een termijn van 2 weken.